etihad hela vägen till paradiset

Jag vet inte om jag drömde när jag skrev förra inlägget. Jag vet inte om jag fortfarande drömmer men det känns lite som att jag har sparkat av mig täcket isf för jag går ständigt runt och fryser.

Vad som verkade som tillfälligt lisebergssyndrom och ansvarsångest förefaller vara verklig längtan. Vad som verkade som en illusorisk möjlighet och fantasi visar sig vara en dröm som slår in och verklighet den 6 nov.

Jag kommer inte få några födelsedagspresenter (eller ja det beror på hur man ser det). Jag ska försöka ha en julfest i januari (om inga planer plötsligt ändras :P) och framförallt kommer jag sitta på andra sidan jordklotet när höststormarna drar in med depressionerna med full kraft.

För att tala klarspråk så är min återresa till the sanctuary of muay thai bokad och klar, som det ser ut nu blir det 7 nov - 18 jan. Så ni som vill åka med får välja på handbagaget eller backpacken helt enkelt...

Jag vill absolut inte lämna alla er här hemma, det har varit fantastiskt att träffa er igen och dom jag inte har hunnit träffa än sen hemkomsten saknar jag fruktansvärt men jag tror jag vågar lita på att ni finns kvar som mina vänner även i januari.

Jag följer Viviens råd att följa mitt hjärta och det säger mig att socionomlinjen också kan vänta lite. Jag måste tillbaka till paradiset, abstinens är ocharmigt och internetkontakt är inne. Så till alla därute: 1a i Hisings Backa uthyres i andra hand i tre månader, vänligen kontakta mig!

/A

Borta bäst, hemma ok?

Väl hemma rent fysiskt efter långa flygresor och bussresor men bara nästan psykiskt efter chocken över kylan, breakdownen över att behöva ha jacka och svår form av Lisebergs-syndrom (tack Simon för uttrycket) så känns det sådär. Jag är inget annat än överlycklig över att få träffa alla de gamla vännerna igen men inte lika glad över att ha ett halvt klot till de nya.

 

Tänk vad en resa kan göra för perspektivet och prioriteringarna. Plötsligt känns socionomprogrammet som något som definitivt behöver innehålla en paus, antingen under denna terminen eller nästa. Plötsligt känns kickboxningens tekniker alldeles för få och clinchning rätt lockande. Plötsligt känner jag mig malplacerad även där jag trivs.

 

När jag skriver det här sitter jag på jobbet, klockan är halv fem och inte ens tomten är vaken, det är bara jag. Viviens råd om att stanna upp och andas emellanåt för att behålla det perspektiv på min tillvaro som jag fann när jag var i Thailand är lika bra som det är oanvänt just nu. Som vanligt har jag kastat mig in i alldeles för mycket, även om det bara är kul grejer så börjar min kropp snart inte tycka det är kul längre att snittsova fyra timmar per dygn.

 

Jag ska bättra mig under veckan är tanken, det är ju inte som att man kommer sticka ut till saltholmen och bada i augustivärmen ändå. Jag tror jag ska leka höst hela veckan och sitta hemma och dricka te och kanske möjligtvis ta mig till stan för att köpa rökelse (värmeljus har jag). Istället för att erkänna att jag har helt gett upp hoppet om sommaren försöker jag se det som att jag ar en anpassningsbar individ, om mamma tellus vill leka oktober i augusti så är jag inte den som sätter mig på tvären, jag är trots att hyfsat snygg i höstkläder.

 

Baktanken med höstbejakandet är också att ge mig själv en anledning/ursäkt att få deppa ihop lite grann och känna kylan (som egentligen bara är avsaknaden av den thailändska värmen, från solen och från någon speciell) och trycka igång Songs of soil-skivan (Emelie kommer du?).

 

Halva syftet med höst för min del är och har alltid också varit födelsedagen. Det här året kommer jag inte alls som tjugo gånger tidigare naivt önska mig första snön till min födelsedag utan möjligtvis lite monsun. Jag ska nog inte alls hoppas på att jag lyckas göra en vegansk kladdkaka utan att bara be om en mango-lassi. Jag vet att det är önskedrömmar att GU skulle låta mig skriva min B-uppsats om socialt arbete i thailand (det finns inget) alternativt kön och genus inom Muay thai (vänligen se tidigare inlägg om ömmande knän av krypandet) men drömma är f-n det sista jag tänker sluta med. There can be miracles, och förhoppningsvis är det snart min tur att få bevis för det.

 

Mitt i stressdeppet stannar jag upp och andas, inte lugnt och eftertänksamt som Vivien bad mig utan snarare hyperventlierar i panik av plötsligt dåligt samvete. Jag känner mig otacksam som är så kluven i glädjen över att få träffa alla igen. Att klargöra det uppenbara, att jag älskar att ha er omkring mig igen känns onödigt för att övertyga er, jag hoppas ni redan vet det. Däremot känns det som jag behöver säga det för att påminna mig själv om att så är fallet. Jag vet att det är så, det bara känns lite avlägset när jag saknar Thailand så intensivt.

 

När jag var liten skulle jag bli politiker, i mitt eget parti för att kunna driva de frågor jag brann för, att avskaffa trapporna och något mer som jag inte kommer ihåg nu. 20 år gammal utvecklas mitt partiprogram till att innefatta ytterligare en fråga: Sverige granne till Thailand! Just nu har jag inte riktigt alla vetenskapliga uppgifterna för hur det faktiskt ska gå till men röst på mig så läser vi det sen ok!

 

/A


Thailand och riktigt tunga skor...

("No seats available between the 16th and the 28th" ar meningen som har gett upphov till det har inlagget och vad som kommer folja ar inget annat an ett langt brandtal till mig sjalv for att overtyga mig sjalv om att jag egentligen nog vill aka hem, aven om det absolut inte kanns sa nu.)

Om jag tillat dem skulle mina tarar vinna mark over mna kinder nar jag skriver dethar. Anledningen ar tanken pa en stundande hemresa och allt vad den kommer innebara. Min kropp och hjarta skriker vid tanken pa att lamna alla de upplavelser jag far har. Inputen ar divine och jag vill aldrig aka harifran. Har har jag funnit karleken, till Muay thai, till Thailand, till det okompilicerade, till det outtalade och till en massa fantastiska manniskor.

Att jag bar dom med mig i mitt hjarta och minne ar foga trost nar det hela tiden varit det fysiska som varit nyckleordet for den har resan. Sinnenas fornimmelser har gett mig sa mycket och lart mig annu mer. Till och med avloppslukt kan vara njutbart om det ar som en foljd av nattens monsun och den avnjuts pa vag mot morgonens traning. En Beroring kan kannas sa mycket mer om inget innan sagts om dess betydelse. Det finns sa mycket saker och sa mycket manniskor jag kommer sakna, vissa mer an andra forstas men mest ac allt kommer jag sakna det okomplicerade i allt men gor har. Man ater, sover och leker och that's it. Livet ar alltid en lek och aven i avsaknaden av en familj och i thaiboxningens valdsamma varld sa tar alla hand om varandra. Man bjuder och alla forsorjer varandra oavsett vem som ar dagens vinnare och forlorare.

Risken finns kanske att det ar ett liv som jag inte kommer vilja leva for alltid, att det okomplicerade forlorar sin charm nar det inte langre har min vanliga vardag att kontrastera sig mott men det kanns inte sa nu. Det som anda far mig att samla mig infor att packa mina saker (forutom det faktum att jag inte kunde andra mina biljetter) ar tanken pa all karlek som vantar pa mig aven hemma. Hur mycket jag an alskar det har livet och alla har sa torstar mitt hjarta aven far andra pa andra platser.

Sa lange Thailand och Sverige inte behagar ligga pa samma stalle sa tvingas jag valja mellan svensk karlek och thailandsk. Mitt val faller pa den forsta for aven om allt har har varit sa fysiskt sa kanns det som om allt det vackra jag har omgivit mig med har har varit sa intensivt sa det kanske ar lattare att bara med sig inuti aven nar jag inte upplever det an vad den svenska karleken skulle vara. Ni darhemma ar sa fantastiska att jag det anda ar vart att lamna paradiset. Det ar ingen ny upptackta under min manads bortvaro men det ar onekligen resan som har gett mig insikt i dess intensitet. Ni ar bara for vackra for att befinna sig en varldsdel ifran.

Gothenbourgh I'm coming home

/A


bang sai, bang fa

Ett kort inlagg denna gangen man jag var bara tvungen att dela med mig av denhar dagen. Det har nog varit den basta hittills och jag ar sa javla boostad pa ego, adrenalin och endorfiner sa en E vore ett skamt. Idag har av olika anledningar ingen av mina traningskompisar varit pa gymmet vilket faktiskt mer roligt an trakigt. For min del innebar det en privattraning pa morgonen med sparring med tranaren och en traning med alla thaikillarna och lilla jag pa em. Det har varit sa sjukt grymt och sparkarna borjar faktiskt ta form nu. Som framgar av overskriften (?!) har jag tranat en del pa blockar (bang) med bade vanster (sai) och hoger (fa) idag och det funkade ratt bra. Dessutom har jag nastan alla dagar denna veckan faktiskt joggat bade morgon och em, det kanns sa grymt aven om det varkligen har varit en ackligt varm dag idag. Hoppas allt ar bra med er darhemma, jag ar ledsen men idag saknar jag er mindre an vanligt faktiskt. Det ar dagar som denna som far mig att overvaga att gora mig ovan med en rad av mina vanner och mitt jobb genom ett litet samtal till aeroflot och flytta flygtiden...

/A

"the sanctuary of Muay Thai"

Det var tranarens aldre, japanska brorsa (med det typiskt japanskt blekta haret men utan kamera) som larde oss alla att vi skulle tacka med sammanslutna handflator fore vi gar in och innan vi lamnar "the sanctuary of Muay Thai", dvs ringen. Till en borjan tyckte jag att det kandes konstigt och tillgjort eftersom jag inte forstod riktigt varfor man gor det men allteftersom tiden gar har vaxer den handlingen i betydelse hos mig. Jag ser hur Muay thai skapar ett helt liv at de manniskor jag traffar har och som betyder allt mer for mig nu. Jag kanner ocksa hur den skapar en tillvaro och en kansla hos mig sjalv som nog ar det narmaste spirituell upplevelse jag nansin kommer. Jag far erkanna att nar jag gatt nagra ronder pad-work och sparring i ringen och ska ner till sackarna ar jag fortfarande oftast sa trott att jag glommer av att tacka men det ar faktiskt med en stor kansla i brostet som jag bugar innan jag gar in i ringen igen (trots att det ar ett gang ganger per dag). Sa min tidigare installning till olika kampsporter med valdigt stark "kulturell anknytning" har definitivt andrats har. Aven om jag fortfarande kommer hysa agg mot dem for att de har en tendens att skada mina revben kommer jag nu med lite mer forstaelse for att alla taekwomndosarna ska stanna mitt i dorren och tacka innan de gar.  Pa samma satt kommer jag ocksa att vornadsfullt men med stor sorg (ja jag vet att jag ar dramatisk med det kanns verkligen sa) tacka Ma (tranaren) Kek, Mek, Big Ning, Small Ning, Pee Dum och alla dom andra har nar jag aker. Det ar fortfarande langt kvar men tanken slog mig idag att faktiskt mer an halva resan har flutit forbi under detta forsta andetag av fascination som jag uppfylls av. Vad jag kommer beskriva nu kanske for manga av er inte kommer lata sa annorlunda fran ett vanligt boxpass pa gymmet eller ett jonas-pass (for dig kristin) men allt ar sa annorlunda har sa det gar inte att beskriva i ord.

Klockan ar 9.30 en torsdagmorgon och jag lamnar min lilla kasse med grejer (tejp, handduk och cykelnyckel) pa stolarna som star staplade vid laktarna. Jag drar at rosetterna pa joggibgskorna en extra gang, tar ett djupt andetag och ger mig ivag. Det ar morgonens joggingrunda pa 3,5 som jag paborjar och aven om den fortfarande genomfors i langsam takt for att jag ska orka sa borjar den nu bli trevligare och trevligare. Med svenska termer, dvs att mata trotthet efter svettning sa ar jag doende efter 500 meter men det blir snabbt en oanvandbar parameter har, istallet sa kan jag nu gladjas over att inte synen blir dimmig forran precis innan jag ar tillbaka och att jag har regelbunden anding hela vagen.

Val tillbaka hinner jag oftast stretcha lite innan det ar dags att linda hander, inte sallan under Mas skamtsamma rop "Jippo, jippo". Det ar norskarna som har lamnat efter sig ett fullstandigt occolt men underbart satt att saga "come on, hurry up". Nar hander ar lindade och den forsta halvliterna vatten ar slut sa ar det dags pa riktigt. Oftast gar vi en rond (ja, alltsa dom ar ju femminuter eller langra om han glommer att titta pa klockan) skuggboxning foljt av oandligt manga ronder med "pad-work", "go down and kick the bag", sparring med tranaren (tandskydd? susp?) och "punching" pa en stor fyrkantig vaggfast mits. Jag behover val formodligen inte saga att alla rondpauser innehaller tio push-ups eller att man alltid ska svara ett overtygande NO pa fragan om man ar trott men daremot finns det annat som ar desto mer ovantat. Det ar inslagen dar tranaren i en rondpaus river av refrangen pa en Maroon 5-lat eller de manga ganger vi star som fragetecken allihopa nar Pee Dum forsoker lara oss nagonting pa thai som han inte vet vad det heter pa engelska. Ma ar bra pa engelska (fantasifullt uttal kanske) men med Pee Dum blir det desto mer gestikulerande och gissande men tillslut forstar vi alltid (nastan i alla fall) varandra.

Nar allas ronder ar gjorda i ringen avslutar vi oftast med 50 knan och 50 pushkick pa sackar och vips har tva timmar flutit ivag sen jag tog det dar djupa andetaget.

Jag har raknat och jag har 22 sadana andetag till att ta (ifs brukar jag vara i gymmet pa eftermiddagen istallet for att jogga for det ar bara FOR varmt), 22 traningar och (trots att jag far lite angest av tanken pa att allt har ett slut) tanker jag njuta av varje sekund, varje uppstotning av stark thai-curry och varje stankande push-up for nu vet jag att det ar det har som ar livet, sa okomplicerat och fantastiskt som man behover det ibland. I mitt huvud ar mina handflator alltid sammahallna i ett stort tack for att jag far vara med om det har.

Krapun Kaa

/A

RSS 2.0