kvinnor som välter murar, bygger kärlek

Två anekdoter ur vardagen:

Återigen skämtar vi om vi måste hämta nån som kan släppa ut mig, som kan låsa upp dörren för att jag ska kunna lämna hennes värld. Jag har igen varit och hälsat på Hon med stort H och förundrats över hur hennes ögon, trots allt och mot alla odds fortfarande sprakar så man tror att världen ska brinna för hennes ögonkast. Och det gör den, eller i alla fall får hon mig att brinna. För att brinna handlar inte bara om kamp utan mest om kärlek och med H var det kärlek vid första ögonkastet. Båda två tog vi varandra (bokstavligt talat) off-guard och fann ett rum, en kropp, en tanke som vi kunde vila i, varandra. Från början och tills vidare (för något slut tror jag inte att det blir) handlar vår relation, vårt vi om att vi är en duo jämnstörda som slåss med väderkvarnar tills vi faller. Att det för tillfället är hon som är innanför den låsta dörren och jag som är utanför spelar mindre roll, vi vet båda två att det bara är en slump. För att vara helt ärlig så går jag fortfarande lite på tå när jag är där för att de inte ska genomskåda mig och inte gå med och låsa upp sen, inte låsa upp alls. Och vad säger dendär dörren egentligen, det är bara ett majoritetsbeslut om vilken sida som är frisk och inte, inte någon faktisk sanning. Hur som helst så behöver jag bara komma innanför dörren, in i hennes värld för att bli försvarslös, hon ser mig, igenom mig, till det som verkligen är jag. Att häda min blogg med ett drömhus-citat vore i min värld lite av en dödssynd men hon "river murarna som jag byggt upp" och jag hoppas att hon alltid vill vara min skyddsängel så är jag hennes.


På väg till träningens regelbundenhet går jag vasagatan fram och lyssnar på min Ipod. Jag har shuffle på och playlisten, som jag inte riktigt har hört allt av än, heter Ipod-sommar. Lite absurt tänker jag, att lyssna på sommarmusik när Juni gör sitt bästa för att klä sig i höstrusk. En ny låt kommer på (polyphonic spree - soldier girl) och ögonblicket efter att de har börjat sjunga finner jag mig själv ståendes stilla någonstans mellan regndroppar och cykelbanor med en så stark känsla i mig att jag inte vet om jag vill skratta eller gråta. Helst vill jag nog göra både och för att göra känslan rättvisa. Det är så självklart att det är Affe som är min "soldier girl" och just nu har hon varit far away. Polyphonic spree blir min nya guru när dom får mig att upptäcka hur fruktansvärt mycket jag tycker om den människan. Hon tar min vänstra flank när vi dansar genom staden och när vi tränger oss i folkmassorna hörs nästan ett försiktigt men ömsesidigt och kärleksfullt "I'll cover you". Det kan vara det enda bra med amerikanska actionfilmer, deras ständiga lojalitet och omtanke..... vill jag tänka i mitt naiva universum. Det kanske är mer med kramar än med vapen vi backar upp varandra men i vilket krig/kris som helst skulle jag hellre ha min soldier girl är Bruce Willis (och jag gillar ändå honom). Affe ger mig så mycket kärlek att jag inte vet var jag ska göra av allt, förhoppningsvis lyckas jag ge henne lika mycket tillbaka för det är hon värd och mycket mer. När vi dansar dansar världen, det är kärlek!

Tack för att ni finns och för att jag får ha er i mitt liv

/A


vilket vansinne driver dig idag?

Rubriken har jag snott, eller lånat lite av min kloka vän M och den dikten handlar om nåt helt annat eller det tror jag i alla fall. Hur som helst känns det som att dom orden väl kan beskriva mitt tillstånd och min fråga till mig själv när jag anländer på fighter centre kl sju på morgonen en lördag för ett löppass innan frukost på en dag som senare ska innehålla ytterligare 4, märk väl FYRA timmar träning.

Vad är det som driver mig då? Vi skojar lite om att det måste vara något sjukligt att vilja vara just där just då men vi vet alla att det gränsar till att inte vara något skämt. För vissa är det säkert en (vald eller icke-vald) fåfänga inför en kommande strand och bikini/badshorts-bar-överkroppsäsong men för oss andra är det något djupare. Eller jag inbillar mig i alla fall att det är fler där denna okristna morgon som söker efter samma sak som jag. Söker efter sina egna gränser för att se hur långt över man kan gå över dom. Söker efter kickarna, adrenalinet och endorfinet för att fortsätta som en sann livs-junkie.

Det är en häftig känsla att, om än rätt så blåslagen och stel men ändå nöjd och höghushög, tänka tillbaka på sina gränser och hur länge sen det var man passerade dom. Det är en häftig känsla men samtidigt rätt så skrämande att märka att man klarar så mycket mer än man tror. När man har både fysiskt och psykiskt kommit in i tredje, fjärde och femte andningen är det skrämmande hur oövervinnerlig man känner sig. Den enda liknelse som jag kan hitta är när min kusin (som för övrigt tränar kickboxning med mig nu...ler), som liten tuff omnipotent snorunge trodde att han kunde stoppa alla bilar. Till hans föräldrars, och bilförarnas, stora förskräckelse kastade han sig ut i vägen och höjde handen i ett stopptecken och dom stannade ju alltid. Att försöka förklara för honom då att en dag kunde komma när dom inte hann stanna var förmodligen lika omöjligt som att få mig att inse att jag inte är odödlig.

Men vad sensmoralen av det här skulle skänka mig för insikt är jag uppriktigt rätt så ointresserad av. Vad andra får för svårigheter med att kombinera mitt kickboxande och min pacifistiska inställning till ett helhets-jag skiter jag fullständigt i. Och vad det är för vansinne som driver mig idag är av mindre vikt så länge jag känner att jag mår bra av det. Som sockergrisen i mig skriker: allt handlar om toppar och dalar, det är kickarna som gör det värt det!

/A

den lever navid, den lever!

En veckas tid har förflutit sen picknickfestivalen på apslätten, sen jag och Affe åt hommous direkt ur burken (eller mest jag egentligen) och sen emo-kidsen skrek sina vackra halsar hesa både på scen och framför. En vecka har gått men det är ett minne som har etsat sig fast och som jag inte kan sluta tänka på. På scen stod Navid Modiri och gudarna (saknade Gustavs vackra stämma men dom lyste upp sommarkvällen ändå) och Navid sjöng "vad hände med kampen?". Jag och Affe stack nävarna i luften och skrek "fuck the system, fuck the system!". Många skulle nog kallat det barnsligt eller pubertalt men det är få tillfällen som har fått mig att känna mig så LEVANDE.

Anledningen till att det här minnet hänger kvar och gör sig påmint är att jag inte kunnat skriva dikten om det än. Jag vill skriva en dikt om hur vuxen/svensson-normen ser det som barnligt att BRINNA på fel sätt. Jag vill skriva en dikt om hur de ofta ser ner på ungdomars sätt att göra revolution och (bort)förklarar det med någon typ av åldersrelaterad drift a la Freud. Problemet är bara att hur jag än skriver den dikten kommer de att göra likadant med mig (det kan väl inte vara vuxet att skrika så Anna!?). Om jag svarar: "Det skiter jag i, om det är på dom vilkoren så vill jag inte bli vuxen, om det är era ideal som gäller så avstår jag hellre!" kommer dom suckande muttra att jag nog också förstår när jag blir äldre.

Svensson har byggt ett skott-vatten-brandsäkert försvar för sin norm. Det är ett beprövat retoriskt knep att försöka få motparten att ändra sin ståndpunkt men om detta inte går istället förlöjliga ståndpunkten. Inte minst när jag i (pubertalt?) vredesmod dundrade ut från en pub och den pågående diskussionen med min familj i våras tänker jag att om vi väljer att ha våra diskussioner på det sättet kommer vi ingenstans, varken med varandra eller oss själva. Framförallt vägrar vi oss själva självinsikt och det känns lagom utvecklande.

Allting går att sätta i ett större perspektiv, det handlar inte bara om vuxen kontra icke-vuxen. Det handlar om samhällets sätt att sanktionera normbrytande beteende. Jag skrev om det någon gång tidigare här, det gör mig så irriterad. Oavsett norm så råkar de avvikande så illa ut, vare sig det är självvald avvikelse eller inte. Men i min naiva utopiska föreställning av världen så tror jag ändå att det är avvikarna som skjutsar på utvecklingen, det är wierdos som får alla andra att tänka till lite. Så jag tänker nog fortsätta att LEVA och BRINNA för precis det jag känner och om någon opponerar sig så sticker jag näven i luften och skriker fuck the system fuck the system! Kalla mig barnslig då men jag LEVER i alla fall... ler.

/A

Eyhj spegel spegel på väggen där, vad snackar du om?

Känslan av att mötas, att möta någon, den hisnande fantastiska men samtidigt illamående känslan av att möta sig själv.

Ni har säkert alla varit med om situationen och känt känslan av obehag som uppstår och sprider sig som en feberfrossa i en grupp när någon bryter de normer som man har bestämt ska utgöra grunden för gruppens kontext. Ni har alla träffat på tjockisen, dumhuvet, pluggisen, egot, besserwissern. Det spelar ingen roll vad vi använder för epitet, det är ändå samma person, det är den som tvingar oss att ifrågasätta oss själva. Vi skakas i våra grundavalar av trendbrytarna och nytänkarna. Det är avvikarna och mobboffren som får oss att möta oss själva och se att vi är precis likadana.

Gränser, diagnoser och kategorier är bara olika sätt att måla upp vår trygghetszon lite tydligare och glasa in det vi vill se som vårt jag. Det är ett skydd som björntjänar in oss i isolation och ensamhet för hur skrämmande det än är att prata med en uteliggare (social avvikare) så är det först då vi verkligen kan se oss i spegeln.  Gillar du det du ser?

Det är med min kloka vän M som tankarna tar ännu ett steg. Jag tänker att det är först när vi möter/skrattar/bråkar med nån som står oss riktigt nära som vi möter oss själva. Det är därför jag är så rädd för det, för jag vet inte om jag kommer gilla det jag ser. Men hur rädd jag än är så känns det som att det är värt det, som att det är det som är äkta och som att det är sådana sår som ger blodsband sin innebörd. Jag speglar mig och ibland bränns jag av solkatterna.

Som en parafras på ett citat från min kärleksfulla vän Affe så tror jag att inte det är förrän jag verkligen har mött mig själv som jag kan möta någon annan och detsamma tror jag gäller för alla människor. Nu kanske jag är väldigt naiv men jag tror att om folk verkligen vågade möta sig själva så kanske dom inte skulle vara så måna om att utesluta andra. Om grupper verkligen vågade möta varandra och ifrågasätta sig själva så tror jag inte att de skulle ha så stort behov av att skapa avvikare. Det är förstås bara vad jag tror...


Spegel, spegel jag tror att det är du!


affetamin och avokado, kan det bli bättre?

En lång intensiv dag med början vid morgonens boxning börjar ofrivilligt närma sig sitt slut genom att min näsa täpper igen i ren protest och kugghjulen i hjärnan börjar bråka med varandra. Diverse currygytor och heta diskussioner börjar ofrivilligt stanna av genom att magen talar sitt tydliga språk och tungan inte alls.

Dagens  vikt(iga) tyngd låg nog vid de långa samtalen med Affe och U på café villerkulla som cirklade kring allt från kärlek till skämtsamma utfall om mannens betydelse och det patriarkala i superhjältar. Jag är så lycklig som har dessa varckra och intelligenta kvinnor i mitt liv, de berör, berikar och behövs. För att ge en kort beskrivning av de båda är Affe kvinnan som ger kärlekens revolution ett ansikte och U skulle nog inte hålla med om det själv men för mig är hon kvinnan som personifierar uttrycket liten men stark, inte minst genom den styrka hon skänker till alla i sin omgivning.

Vid ett tillfälle på villerkulla så kommer jag också att tänka på ett samtal för två dagar sen med min kloka och på gott och ont "vetande" pappa (han behöver ingen vidare beskrivning än världens bästa pappa) om perspektiv och lyxproblem. Med min pågående utbildning (socionom) och hans pågående arbete (BUP) så glider inte sällan våra samtal in på socialt arbete och politiska ståndpunkter (vi står på varsinn och drar i varandra medan mamma klokt står mittemellan och klarifierar och medlar till förbannelse). Denna gången, som flera gånger innan, gällde det asylfrågor och internationellt engagemang. För ovanlighetens skull blir vi slående överens och upprepar gång på gång att hur man än gör, vad man än sysslar med inom Sveriges gränser så tenderar det att bli "medelklassens kurator-fenomenet". Man arbetar med frågor på en nivå där de är lättast att angripa, ex ett välbärgat välfärdsland som Sverige, istället för där det kanske behövs som mest. Jag känner mig hopplös och elitistisk när jag engagerar mig i kvinnofrågor om lika lön och lika inflytande när det i andra länder handlar mer om lön överhuvudtaget och rösträtt.

Men min revolutionära Affe och min kloka U lugnar mig med det jag redan vet att det går inte att utkämpa alla strider, man måsta välja sina kamper och inrikta sig på det man är bra på. Just nu är det att sprida kärlek i min omgivning och kanske öppna upp folk för nya perspektiv i samband med att jag öppnar upp mig själv.

Dagen ,kvällen och natten tar sitt slut här, efter (alldeles för) många scones hemma i lägenheten i Backa och med en stark övertygelse om att om jag följer kampen, min kamp, min tao så skapar jag maximal utilitarisktisk njutning, så mycket som möjligt till så många som möjligt.

Vad är din kamp?

/A

RSS 2.0